Russisk Toy Terrier

Denne rasen har en gammel, fascinerende, men blodig historie. Rasens opprinnelige utspring var Engelske Toy Terriere, som ble anskaffet av det russiske aristokratiet. Engelsk Toy Terrier ble krysset med lokale miniatyr hunder, og   Russisk Toy   oppstod.

Disse små hunden var holdt som kjæledyr for kvinnene i tsarens hoff. De var svært verdifulle. De minste hundene var mest gjeve. Det er sagt at hundene var verdt sin egen vekt i gull!

Da revolusjonen veltet over Russland, ble alle aristokrater blodig halshugget. Sammen med sine eiere ble også disse små kjæledeggene brutalt henrettet.

Rasen er gjenskapt i Russland i nyere tid. I sitt hjemland er den blitt svært populær. Fra Russland er det eksportert hunder til Baltikum, Finland og etter hvert også til Sverige og Norge.

Dette er en hund med et svært spesielt og morsomt utseende; de er langbeinte, elegante - og lette og kvikke i bevegelsene. Selv om de er små, er de fine turkamerater.

Det er to hårlagsvarianter av Russisk Toy; korthåret og langhåret. De to variantene kan krysses med hverandre.

Hundene er sosiale, glade i folk og går greitt sammen med andre hunder. De er noen skikkelige kjælegriser, og kan ligge i fanget i timevis….

Kilde: russisktoyterrier.no

I Norge ble rasen først godkjent i 2006. Det er derfor svært få registrerte individer av denne rasen i Norge. Sverige har noen flere enn Norge, men også der er det en sjelden rase. Finnland har igjen noen flere enn Svergie. Hovedbestanden av Russisk toy terrier er i Russland.

Dette er en svært liten rase og det er viktig å være oppmerksom på at det er et svart marked innen denne rasen! Dette markedet er ofte lett å   komme i kontakt med, ofte lettere enn seriøse oppdrettere. Bruk god tid når du leter etter valp, sjekk ut med andre oppdrettere om dette er en oppdretter med "godt omdømme" og om oppdretteren i det hele tatt er kjent for andre, reis på besøk selv om det er importhund du skal ha. Spør om å få se foreldrene til valpen, i det minste mor. Det kan være greit å se den orginale stamtavlen og husk å skriv kontrakt! Forsikre deg selv om at du faktisk kjøper av en oppdretter og ikke bare et mellomledd som ikke kjenner til rasen.

En Russisk toy terrier skal være mellom 20-28 cm i mankehøyde og den skal ikke overstige 3 kg
.